Friday, April 19, 2013

O noua Audiere publica: PREVENTIA IN SANATATE - cine câștigă și cine pierde în sistemul de sănătate?

Tg Mures, 26 Aprilie 2013, ora 11:30


România rămâne țara europeană care cheltuiește cel mai puțin pentru sănătate pe cap de locuitor.
Având în vedere insuficiența resurselor alocate sistemului de sănătate și lipsa unor repere unitare, corelate, legate de starea de sănătate a populației din România, Ministrul Sănătății propune schimbarea perspectivei de abordare a sănătății populației din tratarea bolii în prevenția ei. “Nu știu dacă programul de prevenție va fi reluat sub aceeași formă, adică prin evaluarea stării de sănătate a populației, dar prevenția va fi, din punctul meu de vedere, o prioritate absolută în acest mandat.”, a declarat ministrul sănătății Eugen Nicolăescu.
Dr. Doina MIHĂILĂ, președinte Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (F.N.P.M.F.), București
Radu BĂLĂNEAN, lider regional Coaliția 52, Tîrgu Mureș
Radu NICOSEVICI, președinte.

În acest context, Societatea Națională de Medicina Familiei, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie și Coaliția 52, cu asistența tehnică a Academiei de Advocacy, inițiază audierea publică ,,Prevenția în sănătate – cine câștigă și cine pierde în sistemului de sănătate?” în cadrul căreia vă invită să vă exprimați în scris punctul de vedere, prin oferirea de răspunsuri și soluții argumentate la următoarele întrebări majore:
>  Cum va contribui medicina preventivă la îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România? Ce efecte pozitive și negative întrevedeți? Detaliați.
>  Care sunt principalele măsuri care ar trebui prevăzute în programul național de prevenție al Ministerului Sănătății? Detaliați.
Opiniile dvs. pot fi transmise, până cel târziu în data de 24 aprilie 2013, ora 17, la www.advocacy.ro.
Audierea publică va avea loc la Tîrgu Mureș, în data de 26 aprilie 2013, începând cu ora 11:30, în Amfiteatrul  Centrului Integrat de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie, de la adresa str. Gh. Marinescu, nr.38, Tîrgu Mureș.
Opiniile colectate prin procedura de audiere publică se vor sintetiza într-un raport sinteză, de către Comisia de Experți a audierii publice, formată din prof. univ. dr. Leonard AZAMFIREI, rector Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu-Mureș, prof. univ. dr. Petru ARMEAN, Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” București, conf. univ. dr. Carmen-Daniela DOMNARIU, Universitatea ,,Lucian Blaga” Sibiu, dr. Val VÎLCU, jurnalist, Simona FIȚ, consultant în transparența decizională Academia de Advocacy.
Raportul sinteză va fi făcut public, în conferinţă de presă, va fi transmis tuturor celor care au participat la audierea publică, la adresa electronică indicată în formularul de înscriere, precum și decidenţilor politici cu responsabilităţi în domeniu și va fi adus la cunoștința opiniei publice prin intermediul presei și prin afișarea la www.advocacy.ro, unde va putea fi consultat alături de toate celelalte materiale specifice audierii publice.
Pentru transmiterea opiniei scrise și/sau participarea dvs. la acest eveniment vă rugăm:
1.    să consultați MOTIVAȚIA și ÎNDRUMARUL de elaborare a depoziției la www.advocacy.ro;
2.    să vă înscrieți accesând butonul ÎNSCRIE-TE din pagina principală a www.advocacy.ro;
3.    să completați toate datele din FORMULARUL DE ÎNSCRIERE, optând pentru unul din modurile de participare la eveniment;
4.    să inserați conținutul opiniei dvs. în câmpul dedicat acesteia din formularul de înscriere, respectiv să atașați depoziția / opinia dvs. în format doc/pdf.
Pentru documentarea opiniei pe site mai regăsiți: bibliografia selectivă a tematicii, procedura de audiere publică, regulamentul evenimentului și agenda.
Persoane de contact:
Iulia ȚUȚUIANU, Academia de Advocacy – 0722256179, iulia.tutuianu@advocacy.ro;
Nicoleta TUDOR, Academia de Advocacy – 0745937045, nicoleta.tudor@advocacy.ro.
Cu încredere în puterea și valoarea demersurilor participative,
Comisia de Iniţiere a Audierii Publice
Dr. Rodica TĂNĂSESCU, președinte Societatea Națională de Medicina Familiei (S.N.M.F.), București
cu asistența tehnică a Academiei de Advocacy din Timișoara,

No comments:

Post a Comment